Film sektörü insanlar için yalnızca bir eğlence sektörü değil aynı zamanda topluma doğruyu ve yanlışı göstermek için kullanılan araçlardan biridir. Tarih boyunca savaşlarda propaganda aracı olarak da kullanılmış sinemada seyirci her zaman için kendisini hikayenin bir parçası olarak görür. Bu nedenle, iyi ve kötü unsurlarının farklı kullanıldığı ve toplumda çeşitli zararlar oluşturabilecek bazı yapımlar otorite merkezleri tarafından engellenmektedir. Günümüzde sansür olarak da karşımıza çıkan bu otoriter düzenlemeler ise cinsellik, kültürel ögeler ve politik konularda oldukça hassaslar.
İşte biz de yıllarca hem ülkemizde hem de dünyada farklı sebepler ile yasaklanan filmleri ve konularını sizler için derledik. Buyurun incelemeye başlayalım;
The Devils – 1971

1971 yapımı olan The Devils filmi genel itibari ile büyü ve inanç konusunu işlemektedir. Ken Russel’in en başarılı eserlerinden sayılan filmde Grandier isimli Fransız bir rahip şehrini yolsuzluktan uzak tutmak istemektedir. Fakat bir süre sonra ortaya çıkan histeri, aslında şehrin cinsel arzularına esir düşmüş bir rahibe tarafından büyülendiği ortaya çıkacaktır. Her ne kadar en iyi filmler arasında gösterilse de inanç kavramlarını yıkan bu film uzun yıllar yasaklı filmler listesinde yer aldı.
Mezarına Tüküreceğim (I Spit on Your Grave – 2010)

4 farklı adam tarafından tecavüze uğrayan bir kadının bu erkeklerden intikam almasını konu edinen film birçok ülkede yasaklanmıştır. Tecavüz sahnesini tüm açıklığı ile ortaya serdiği için cesur olduğu kadar rahatsız edici sahnelere de yer veren filmin yasaklanma sebebi ise kadınları şiddete teşvik etmesi olarak açıklanmıştır.
Şarlo Diktatör (The Great Dictator – 1940)

Sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran Charles Chaplin’in, tarihin en korkunç liderleri arasında yer alan Hitler’i tiye alarak sahnelediği bu filmde aslında diktatör dahi olsa insan olmanın incelikleri anlatılmakta. Komik ama düşündürücü ögelere sahip olan 1940 yapımı bu film, dönemin hassas politik konuları sebebiyle yasaklanmıştır.
Otomatik Portakal (A Clockwork Orange – 1971)

İngiltere’de 30 sene boyunca yasaklı listesinde yer alan filmde İngiltere bölgesindeki bir çete grubunun tüm topluma etki etmesi anlatılmaktadır. İnsani değerlerin azaldığını korku ögeleri ile sahneye taşıyan film, yönetmen Stanley Kubrick’in 1970’li yıllarda ölüm tehditleri almasına dahi yol açmıştır.
Hudutların Kanunu (The Law of the Border – 1966)

Son olarak Türk toplumundaki ögelere yer vererek yasaklı listesine giren Hudutlar Kanunu filmini ele alalım. Lütfi Akad yönetmenliğinde 1966 yılında çekilen filmde, Anadolu’nun fakirliği, geçim derdi ve kaçakçılık da dahil olmak üzere yasadışı yollardan gerçekleştirilen eylemler anlatılmaktadır. Tüm bu hususlar Türkiye’nin gerçekleri arasında yer alsa da dönemin otoriter yapısını rahatsız etmiş ve Yılmaz Güney’in başrolündeki film siyasi yasaklı filmler arasında gösterilmiştir.